Kuppeltort maasikate, besee ja kohupiimavahugaFoto: Jaan Heinmaa
Tortide retseptid
5. juuni 2020, 10:21

NÄDALA KOOK | Kuppeltort maasikate, besee ja kohupiimavahuga

Selle suure, kauni ja maitsva tordi tegemine nõuab pisut enam aega ja tähelepanu, ent valmistamine on tegelikult lihtne ja tulemus ülimaitsev. Küpseta põhi eelmisel õhtul, siis on see pidupäeva hommikuks täiesti maha jahtunud. Uhke marjadest ja kohupiimavahust kuplikihi tegemine käib lihtsalt ning tort jõuab külmas ka ära tarduda. Mõistagi võid maasikad asendada teiste värskete marjadega või kasutada marjasegu. 
Koostisosad
0.5 kg Maasikad
PÕHI
2 tk Munakollane
1 tk Muna
100 g Pehme või
1 dl Suhkur
2 tl Vanillisuhkur
Sool
2 dl Nisujahu
2 tl Küpsetuspulber
1 tl Kakaopulber
0.5 dl Piim
BESEEKIHT
2 tk Munavalge
1 dl Suhkur
KOHUPIIMAVAHT
10 tk Želatiinileht
600 g Vanilliga kohupiimakreem
250 g Mascarpone
1 dl Suhkur
1 dl Piim
2 dl Rõõsk koor 35%
Beseed kaunistamiseks soovi korral

Valmistamine

12-16 tk

1. Kõigepealt valmista põhi. Eralda 2 munakollast (valged jäävad beseekihi jaoks). Vahusta pehme või koos suhkrute ja näpuotsa soolaga heledaks vahuks. Sega juurde munakollased ja 1 terve muna. Sega jahu hulka küpsetus- ja kakopulber. Ühenda kuivained, võisegu ja 0,5 dl piima ning sega siledaks tainaks. Vooderda 26 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi ja ääred küpsetuspaberiga ning määri tainas põhjale.

2. Pane ahi 180 kraadi peale sooja.

3. Beseekihi jaoks vahusta munavalged kõvaks vahusta, lisa vahustamist jätkates suhkur, kuni saad veniva läikiva massi. Määri see vormi tainale ja küpseta põhja ahju keskel umbes 30 minutit. Kui besee hakkab pruunikaks värvuma, siis kata vorm fooliumi või küpsetuspaberiga. Pärast ahjust välja võtmist lase põhjal vormis maha jahtuda.

4. Kohupiimavahu tegemiseks pane želatiinilehed külma vee sisse paisuma. Tõsta kaussi kohupiim, mascarpone, suhkur ja piim ning mikserda ühtlaseks seguks. Tõsta 6–7 sl segu väikesesse kaussi. Pigista paisunud želatiinilehed kuivemaks ja sulata potis madalal kuumusel. Nirista želatiin väikeses  kausis oleva kohupiimasegu hulka, seejärel sega želatiiniga mass ülejäänud kohupiimasegu juurde. Vahusta vahukoor ja sega koos kohupiimaga vahuseks seguks. Pane kohupiimavaht umbes 10 minutiks külmkappi, et see hakkaks tarduma.

5. Tõsta umbes kolmandik kohupiimavahust vormi põhjale, ära määri servade poole laiali, pigem jäta kupli moodi kuhja. Lõika pooled maasikad õhukesteks sektoriteks ja jaga vahule. Tõsta peale ülejäänud vaht ja aseta tort külmkappi vähemalt 4 tunniks (või järgmise päevani). Enne serveerimist kaunista maasikasektorite ja beseedega.