Kalatoitude retseptid

KALAPÄEVA RETSEPT | Õrnsoolasiig džinni ja fenkoliga 

Tiina Lebane, 11. juuni 2020, 07:13
Õrnsoolasiig džinni ja fenkoligaFoto: Jaan Heinmaa
Läänemere rannikuvete iludus, sale ja hõbedane siig on oma sugulase lõhe kõrval meie söögilaual veidi unustusse vajunud. Aeg on see rammus kala meelde tuletada ja alustada näiteks siia õrnsoolamisest. Ei maksa karta, et meie jaoks haruldasemad fenkol ja koriandriseemned kala maitset varjutavad. Seda ei juhtu kindlasti, tulemuseks on hoopis tõeline maitseelamus!

Kogus: kaheteistkümnele
Valmistusaeg: üle 60 min
20 minutit + vähemalt 8 tundi külmas maitsestumiseks

Koostisosad
700 g Nahaga siiafilee
3 spl Džinn
1.5 spl Jäme meresool
1 spl Suhkur
1 tl Valge pipar
2 tl Koriandriseemned
1 tk Väike fenkol

Samal teemal

Valmistamine

1. Aseta siiafileed nahaga allpool tööpinnale. Libista sõrmedega üle kala, leia üles luud ja tõmba pintsettidega välja. Nirista fileedele džinni ja hõõru käega laiali. Seejärel puista peale soola, suhkrut ja pipart ning hõõru kalasse. Uhmerda koriandriseemned peeneks ja puista fileedele.

2. Lõika fenkoli ülemine harunev osa ära, samuti pealmised lehed, kui need on vigastatud. Viiluta fenkol võimalikult õhukeselt ja aseta viilud siiafileede peale. Tõsta fileed kokku, nii et lihapooled on vastakuti. Mähi kala tugevalt toidukilesse ja aseta sobiva pikkusega anumasse või ahjuvormi. Tõsta peale mingi kergem raskus, näiteks lõikelaud. Lase kalal umbes 4 tundi külmkapis maitsestuda. Keera kalapakk ringi ja hoia seda külmas veel vähemalt 4 tundi või kuni järgmise päevani.

3. Pühi fileedelt lahtised maitseained ja fenkoliviilud ära ning fileeri kalaliha võimalikult õhukeselt.