Suitsuliha müük laadal. Arhiivifoto pelgalt illustreerivas tähenduses. Foto: Arno Saar/Arhiiv
Toiduuudised
2. juuni 2020, 09:04

KÕHUVALUS TÕDE | Laatadel ja kaubakeskuste koridorides toidu müüjatel esines üle poolte puhul puudusi

Peamisteks laada- ja teeäärsete toitude probleemideks olid puudulik toidualane teave, temperatuurinõuete rikkumine ning tervisekontrolli puudumine personalil, tuvastas toiduameti kontroll kogu eelmise suve väldanud kontrollreidide tulemusel. Tänavu kavatseb amet kontrollidega jätkata. 

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) kontrollis eelmisel aastal avalikel üritustel, tänavatel ja maanteede ääres kokku 598 toidu müüjat, kaheksal juhul peatati tegevus. „Kuna 376 käitlejale tehti järelevalve käigus kas märkus, ettekirjutus või peatati tegevus, siis näitab see selgelt, et esineb palju puuduseid. Juhul kui tuvastatakse raske rikkumine – tagatud pole nõutav temperatuur või pole tõendatud toodete päritolu, siis käitleja tegevus peatatakse, sest oluline on, et tarbijani jõuab vaid nõuetekohaselt valmistatud ning tõendatult ohutu ja tarbimisväärne toit,“ kinnitas VTA toiduosakonna juhataja Kairi Ramjalg.

Ta toob välja, et kontroll turgudel, laatadel ja tänavatel toidu käitlemise üle oli eelmisel aastal üheks prioriteetseks teemaks. „Eesmärgiks oli avalikel üritustel, tänavatel ja maanteede äärsete kauplejate järelevalve, et veenduda toidu müügi nõuetekohasuses. Erilist tähelepanu pöörati toidu jälgitavusele ning säilitamistingimustele,“ selgitas Ramjalg.

„Peamisteks probleemideks, mis kontrollide käigus tuvastati, olid puudulik toidu jälgitavus ja toidualase teabe esitamine, temperatuurinõuete rikkumine ning tervisekontrolli puudumine personalil. Käitlejad, kes müüvad oma toodangut avalikel üritustel, peavad sellisest tegevusest ametit teavitama, kuid järelevalve käigus selgus, et 25% kontrollitud käitlejatest polnud ametit oma tegevusest teavitanud,“ kirjeldas Ramjalg esinenud puuduseid.

Enim kontrolle tehti Harjumaal (194), sellele järgnes Jõgevamaa-Tartumaa (102) ja Virumaa (77). Kõige enam viidi 2019. aastal kontrolle läbi avalikel üritustel, kokku 421 käitlejale, mis on ligikaudu 70% kõigist avalikel üritustel, tänavatel ja maanteede ääres teostatud kontrollidest.

Toiduamet jätkab ka sellel aastal avalikel üritustel, tänavatel ja maanteede ääres kontrollide teostamist. Samadest põhimõtetest lähtuvalt kontrollitakse ka kauplejaid, kes pakuvad oma toodangut kaubanduskeskustes või poodides asuvatel ajutistel rendipindadel, nagu näiteks peaukse ees või müügipindade vahelistes koridorides.

Juhul kui tuvastatakse tõsine rikkumine, siis on ametil õigus peatada toidu müüja tegevus ning rakendada sunniraha.