Toiduuudised

Vaheldust toidulauale: aseri šašlõkk ja mahlased quesadilla'd 

Kai Kodasma, ajakiri Tiiu, 30. juuni 2020, 14:21
Täna õhtuks... klassikaline aseri šašlõkkFoto: Kai Kodasma
Mõnusat vaheldus toidulauale saad, kui piilud teiste kultuuride kööki.

Klassikaline aseri šašlõkk, 5 portsjonit

Mis iseloomustaks suve paremini, kui tulistel sütel küpseva šašlõki lõhn! See retsept pärineb minu mehe vanematelt, kes on Aserbaidžaanist pärit ja teavad maitsva grill-liha saladusi juba noorest peale. Kuigi aserite esmane eelistus on lambaliha, kasutan eestlaste seas enim levinud sealiha.

  • 1,5 kg seakaelakarbonaadi
  • 3 keskmist sibulat
  • 2 sl meresoola
  • 1 sl pipart
  • Serveerimiseks:
  • 1 suur kimp frillist
  • 10 kirsstomatit
  • 1 kollane paprika
  • 1 tl oliiviõli
  • näpuotsaga soola
  • pipart

Valmistage liha ette vähemalt pool päeva enne küpsetamist. Vardas küpsetamiseks mõeldud tükid lõigake ühesuurused, siis valmivad need sama ajaga. Jälgige, et igale tükile jääks väike kiht rasva külge, see aitab liha mahlasemana hoida. Marineerimiseks lõigake sibulad sektoriteks ja pigistage veidi katki, et neist rohkem mahla välja tuleks. Masseerige sool ja pipar õrnalt lihatükkidesse ja jätke need marineerima koos sibulasektoritega 3 tunniks kuni üle öö. Enne küpsetamist laske lihal soojeneda toatemperatuurini.

Seejärel eemaldage kõik sibulad, vastasel juhul kleepuvad need söestununa šašlõki külge. Kui grillite liha vardas, lükkige tükid sinna pikkupidi, et vältida äärte alla vajumist ja kõrbemist. Kui küpsetate ahjus, asetage lihatükid parajate vahedega restile ja laske neil valmida grillrežiimil 200 kraadi juures 20–30 minutit, vahepeal ümber pöörates ja valmidust kontrollides. Liiga kaua küpsenud liha muutub kuivaks ja tuimaks.

Kõrvale tehke lihtne värske salat. Hakkige frillis, kirsstomatid ja paprika ning segage oliiviõliga. Maitsestage soola ja pipraga.

Mahlased quesadilla'd, 2 portsjonit

Quesadilla on üks väga tänuväärne eine. Valmib vaid minutitega ja ära saab kasutada peaaegu kõik, mis kannatab tortilja vahele panemist. Tasub siiski meeles pidada, et quesadilla'd tuleks ära süüa kohe pärast valmimist, sest seistes kaotavad nad oma võlu.

  • 4 tükki šašlõkki või muud grillliha
  • 4 kirsstomatit
  • pool paprikat
  • 2 sl õli
  • 4 tortiljat
  • 4 peotäit riivitud juustu
  • 4 sl salsakastet
  • 1 peotäis värsket koriandrit

Serveerimiseks:

värsket rohelist salatit

Lõigake lihatükid, kirsstomatid ja paprika väikesteks tükkideks ja pange kõrvale. Soojendage pann pliidil keskmisel kuumusel, lisage veerand õlikogusest. Kui pann on kuum, pange sinna üks tortilja. Laotage üle tortilja riivitud juustu, poolele osale pange liha-, paprika- ja tomatitükke. Lisage supilusikatäis salsakastet ja puistake peale värsket koriandrit. Keerate tortilja üks pool teisele peale ja suruge seda õrnalt pannilabidaga. Keerake ettevaatlikult ümber ja küpsetage, kuni mõlemad pooled on ühtlaselt kuldsed. Asetage valmis quesadilla kõrvale jahtuma ja küpsetage valmis ülejäänud kolm. Enne serveerimist lõigake pooleks, pakkuge värske rohelise salatiga.