Toiduuudised

Lugu ilmus ajakirjas Tiiu

Kasesiirupit karta ei tasu 

Kai Kodasma, ajakiri Tiiu, 29. juuni 2020, 13:34
KasesiirupFoto: Kai Kodasma
Kasemahlast saab tänu nüüdistehnoloogiale toota rikkaliku maitsebuketiga, vaid looduslikke suhkruid sisaldavat kasesiirupit, mis on rikas mineraalide poolest, sisaldades suures koguses kaltsiumi ja kaaliumi. 

Kasekunsti kasesiirup on kodumaine toode, mis koosneb vaid ühest koostisosast – kasemahlast. Keskmiselt on kasemahlas 1% suhkruid ning rohkelt vitamiine, mineraale ja antioksüdante. 

Värske kasemahl rikneb kiiresti, seetõttu tehakse kasesiirupit vaid kõige värskemast mahlast.

KasesiirupFoto: Kai Kodasma

Kust pärit?

Esimesed teadmised kasesiirupi valmistamise kohta pärinevad Kanada põliselanikelt. Sealt kandist on pärit ka kuulus vahtrasiirup, mis valmib sarnaselt vahtramahlast.

Eestis valmistab kolme sorti kasesiirupit Kasekunst, kes kogub kasemahla keskkonnasäästlikult igal varakevadel.

Kuidas maitseb?

Maitse on omapärane, meenutades kergelt nii kasemahla kui ka karamelli. Maitse varieerub olenevalt siirupi karamelliseerituse astmest ja ajast, kui mahl on kogutud. Hele kasesiirup on oma maitselt pehmem, tume on rikkalikum.

Milleks sobib?

Kasesiirupit sobib kasutada salatites, marinaadides, dessertides, erilise maitsenüansi andmiseks ka kokteilides. Fantaasial võib lasta vabalt lennata, kuid kõige lihtsam viis on nautida seda koos vanillijäätisega. 

Kasesiirupiga röstitud krõbe müsli

  • 8 portsjonit
  • 10 peotäit täisterakaerahelbeid
  • 1,5 sl pehmet võid
  • 4 sl tumedat kasesiirupit
  • 1 tl vanilli
  • 1 tl kaneeli
  • 3 peotäit pähkleid
  • 2 peotäit kuivatatud jõhvikaid

Serveerimiseks:

  • Kreeka jogurtit
  • vaarikaid

Segage suures kausis omavahel kaerahelbed, või, kasesiirup, vanill, kaneel ja pähklid. Laotage segu küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile ja röstige ahjus 160 kraadi juures 20 minutit. Vahepeal segage läbi ja hoidke silm peal, et mõne külje pealt ära ei kõrbeks. 

Segage müsli hulka kuivatatud jõhvikad ja laske sel täielikult maha jahtuda ja krõbedaks muutuda. Säilitage õhukindlas anumas. Serveerige Kreeka jogurti ja vaarikatega.