Toiduuudised

HEAD PIIMAPÄEVA! 10 kodust ja isuäratavat retsepti, mis pole piimasupp 

Toidutare, 31. mai 2021 15:53
Rabarberi plaadikook Foto: Jaan Heinmaa

1. juunil peetakse piimapäeva, mille puhul kraamisime Toidutare põhjatust varamust välja retseptid, mis sisaldavad piima. Piimasuppe, seda paljude vihatud lastesööklatoitu, nende seas pole! 

Klikka retseptile: Rabarberi plaadikook  

Rabarberi plaadikook Foto: Jaan Heinmaa

Aus kodune kook! Klassikaline lihtne plaadikook maitseb alati hästi, eriti kevadiste esimeste rabarberitega. Seda on üsna lihtne valmistada, vaja vaid ained kokku segada. Sellist kooki võib küpsetada kesksuvel ka tikrite ja hilissuvel õuntega. Juurde sobib pakkuda vanillikastet või -jäätist. 

Klikka retseptil: Eriti krõbedad kanakoivatükid magus-vürtsika tšillidipiga 

Eriti krõbedad kanakoivatükid magus-vürtsika tšillidipiga Foto: Jaan Heinmaa

Hapupiimamarinaadis kanakoivad on vastupandamatud! Kui saad, siis arvesta marineerimiseks vähemalt 12 tundi, seda maitsvam on tulemus. Ilma kondiotsata kanakoivatükkide asemel võid kasutada ka poolkoibasid. Jäme panko riivsai teeb kanatükid vahvalt „karvaseks“ ja ahvatlevalt krõbedaks ning magus-vürtsikas tšillidipp annab roale viimase lihvi. 

Klikka retseptil: Lihtsad kaneelisaiakesed  

Lihtsad kaneelisaiakesed Foto: Jaan Heinmaa

Kiirelt valmivad saiakesed ei vaja aega kerkimiseks, sest kergitamistöö teeb ära küpsetuspulber. Vaja vaid ained kokku segada ja ahju panna. Saiakesed maitsevad parimad ahjusoojana.

Klikka retseptil: Türgipärased pide-pirukad köögiviljade ja kikerhernestega

Türgipärased pide-pirukad köögiviljade ja kikerhernestega Foto: Jaan Heinmaa

 

Türgi pide-pirukad kujutavad endast lootsikukujulisi lahtisi pirukaid, mida valmistatakse erinevate täidistega. Selles retseptis annavad taimsele täidisele maitset karri, vürtsköömned ja sambal oelek. Viimane on Indoneesia tšillipasta, mis sisaldab lisaks küüslauku, ingverit, sibulat, laimimahla ja krevetipastat. Selle võib asendada muu tšillipasta või -kastmega.

Klikka retseptil: Pühadesai martsipani ja marmelaadiga 

Pühadesai martsipani ja marmelaadiga Foto: Jaan Heinmaa

See on sai, milles täidist vaat et samapalju kui tainast. Täidis on rikkalik, koosneb martsipanist, toorjuustust, mandlijahust, võist ja marmelaadist. Saia valmistamisel on oluline, et tainas oleks pehme.  Pane algselt jahu pigem vähem, seda saab hiljem vajadusel juurde lisada. 

Klikka retseptil: Küüslaugune seeneraguu pehme polentaga

Küüslaugune seeneraguu pehme polentaga Foto: Jaan Heinmaa

Küüslauguvõis hautatud seened sobivad maheda ja kreemja polentaga imehästi. Polenta ehk maisimanna on tänuväärt lisand, mis valmib kiirelt ja sobib hästi ka tervislikumalt toitujale. Seenteks kasuta kas šampinjone või metsaseeni – nii nagu parajasti soovid või käepärast on.  Soovi korral võid peale pudistada ka pisut sinihallitusjuustu või fetat. Veganiroa jaoks sega või asemel polentasse näiteks kookosõli ja jäta parmesan ära.

Klikka retseptil: Pannkoogiroosid 

Pannkoogiroosid Foto: Jaan Heinmaa

Pole kahtlustki, et pannkookidele ei ole lihtne vastu panna. Eriti veel sellistele, mis on edevalt roosiks volditud ning hea ja paremaga täidetud. Pannkoogijahust valmistad taina hoopis lihtsalt ning kui teed pannkooke korraga tervest pakist ja liitrist vedelikust, siis kasuta aja kokkuhoiu mõttes praadimiseks kahte panni. Täidises kasuta pigem maitsestamata jogurtit või kohupiimakreemi, värskeid marju ja loomulikult oma lemmikjäätist!

Klikka retseptil: Pudingute kuninganna ehk Queen of Puddings 

Pudingute kuninganna ehk Queen of Puddings Foto: Jaan Heinmaa

Inglise klassikalist magustoitu, mida tavaliselt valmistatakse vaarikamoosiga, võiks eestipäraselt ja eriti nüüd kevadel valmistada rabarberiga. Magusat beseed ja keedukreemi täiendab hapu rabarber suurepäraselt.

Klikka retseptil: Peaaegu tiramisu kodumaise toorainega  

Peaaegu tiramisu kodumaise toorainega Foto: Jaan Heinmaa

Olgem tänulikud itaallastele oivalise magustoidu, tiramisu eest. Muna ja mascarpone kasutamise asemel tehkem seda aga eesti moodi – vahukoore ja muidugi kohupiimaga! Tõsi küll, õhulised Savoiardi biskviitküpsised on siin parimad, aga proovida võid ka Marie ja meie oma Kalevi küpsistega. Mina panen magusroa sisse suhkrut üsna tagasihoidlikult, sest mulle meeldib tunda puhast koore-, kohvi- ja kakaomaitset. Kui eelistad magusamat, maitsesta kohupiimasegu endale meelepäraselt. Valmista maius lamedapõhjalisse kaussi või koogivormi. Ainete kogusest piisab umbes 2-liitrise anuma jaoks.

Klikka retseptil: Õuna-saiavorm Toskaana moodi  

Õuna-saiavorm Toskaana moodi Foto: Jaan Heinmaa

Kodune magustoit, kus traditsiooniliselt on saia, piima, mune ja võid ning palju õunu. Lisaks ka "toskaanat", mis tuleb apelsinist ja valgest veinist. Kõik kokku imehea!  

Samal teemal

11.01.2021
HEAD PIIMAPÄEVA! 7 maitsvat piimasuppi, mis tuletavad lapsepõlve meelde