Milline on parim maapähklivõi?Foto: Kai Kodasma
Toiduuudised
23. juuni 2020, 07:11

TIIU TESTIB | Otsime parimat maapähklivõi purgitäit

Maapähklivõi, mis veel mõni aeg tagasi oli siinmail tundmatu toode, on nüüdseks Ameerikast üle Atlandi Euroopasse lennanud ja Eestiski saab seda osta igast poest.

Originaaltoode koosneb ühtlaseks purustatud maapähklitest ja natukesest soolast, kuid sel juhul jääb mass vedel ja seistes eraldub sellest õli. Nii mõnegi tõukab seesugune koostis eemale. Tarbijale tehakse toode atraktiivsemaks lisaainetega, mis muudavad selle ühtlaselt kreemiseks, kuid annavad endast märku ka maitses.

Pähklivõipurke on poeriiulitel väga palju, nii et valik võib tekitada segadust. Mis teeb ühest maapähklivõist tõeliselt hea ja maitsva?

Paneme proovile erineva maapähklisisaldusega võided ning laseme testijatel hinnata nende koostist, lõhna ja maitset.

1. Maapähklivõi meresoolaga, Pähklikoda

Kogus, hind: 300 g, 8.35 (kilohind 27.83)

Koostis: 99% maapähkleid, 1% meresoola

Kommentaar: Kuna tegemist on läbinisti loodusliku tootega, on sellest eraldunud veidi õli ja vajab korralikult läbi segamist. Lõhnab naturaalselt. Testijatele meeldib, sest tekib tunne, nagu sööks peoga maapähkleid ja aeg-ajalt on tunda kerget soolasust. Järelmaitse on samuti väga hea ja rammus.

Hinne: 9/10 Tiiu lemmik!

2. Maapähkli kreem, Estrella Baltics

Kogus, hind: 350 g, 3.99 (kilohind 11.40)

Koostis: 87% maapähkleid, dekstroos, päevalilleõli, täielikult hüdrogeenitud palmirasv, sool

Kommentaar: Koostiselt hästi pehme ja kreemine. Maitses on tunda röstitud maapähklit, mis on esialgu kergelt magusa alatooniga, ent peagi jõuab kohale ka soolaseid noote. Testijate arvates on see väga hea pähklivõi, mida nad paneksid meeleldi röstsaiale. Aga koostises on paraku üksjagu lisaaineid.

Hinne: 8/10

3. Sante Smooth maapähklivõi, Sante A. Kowalski

Kogus, hind: 350 g, 3.10 (kilohind 8.56)

Koostis: 90% röstitud maapähkleid, taimsed õlid, suhkur, sool

Kommentaar: Välimuselt väga pehme ja kreemine, meenutab esimese hooga Nutellat. Meeldib äratuntav röstitud maapähkli maitse. Soolasus ja magusus on hästi tasakaalus. Kuna järelmaitse kaob kiiresti, on selle pähklivõi puhul oht end sööma unustada, kuni purk on tühjaks saanud.

Hinne: 6/10

4. Mahe maapähklivõi, Urtekram

Kogus, hind: 230 g, 6.50 (kilohind 28.26)

Koostis: Mahe maapähkel, Himaalaja sool

Kommentaar: Välimuselt hele ja vedel. Maitse poolest hästi mahe, aga järelmaitses on maapähklit paremini tunda. Soolasust eriti ei taju, testijate arvates pigem veidi kibe. Leiti, et sobiks hästi hommikuse smuuti, pudru või müsli juurde, kui kõrval on domineerivamad maitsed.

Hinne: 6/10

5. Kreemjas maapähklivõi, GoodBurry

Kogus, hind: 340 g, 3.80 (kilohind 11.18)

Koostis: 97% röstitud maapähkleid, sool, täielikult hüdrogeenitud sojaõli, emulgaator E471

Kommentaar: Koostiselt väga kreemjas, tugeva röstitud maapähkli lõhnaga. Maitsest on esimesena tunda soolasust ja seejärel maapähklimaitset, aga soolane jääb ikka domineerima. Testijate arvates on tugevast lõhnast hoolimata vähe tunda maapähkli maitset.

Hinne: 5/10

6. Kreemjas maapähklivõie, Rimi

Kogus, hind: 350 g, 2.59 (kilohind 7.40)

Koostis: 76% maapähkleid, päevalilleõli, dekstroos, täielikult hüdrogeenitud palmirasv, sool

Kommentaar: Hästi kreemine ja ilusa värviga, taas on tunda tugevat maapähkli lõhna. See pähklivõi on testijate arvates teistest soolasem. Maapähkli kõrval on aga tunda mingit seletamatut kõrvalmaitset. Vähe pähkleid, palju lisaaineid. 

Hinne: 5/10