Presidendi räimed ehk Kiideva räimerullid
„Igati väärikas seltskond rahvuskalale,“ ütleb Altmõisa külalistemaja kokk Meeli Lokk muiates. „Meie Altmõisas võtsime selle fakti teadmiseks, aga räimi nimetame siiski Kiideva räimedeks, sest presidendid tulevad ja lähevad, aga Kiideva jääb.“
Üllatusena sai Meeli hiljuti teada, et enam-vähem sama retsept on kasutusel ka Saaremaal. „Küllap see liikus perenaistega, kes ehk Saaremaalt siia toodi. Või kes seda enam täpselt teab, kuidaspidi see käis,“ märgib ta kommentaariks sellele, et Saaremaa ja Läänemaa road osaliselt kattuvad.
Tiiu hinnangul peab see üks vana retsept olema, sest muidu keegi ei ütleks, et võta sada räime või kilu, ning seega võib seda lugeda osaks kultuuripärandist. Söödav kultuuripärand on praegu sealkandis eriti hinnas, sest tänavu on Eesti toidupiirkonnaks valitud just Läänemaa. Söödava kultuuripärandiga on võimalik end kurssi viia ka kohvikuteõhtul Noarootsis (11. juulil), kodukohvikute päeval Vormsil (18. juulil) ning juba traditsioonilisel Haapsalu Maitsete Promenaadil (15. augustl). Kindlasti annab põhjaliku ülevaate sealkandis söödust-joodust ka 12.-12. novembrini toimuv Läänemaa Toidunädal.
Kuidas kuulsaid Kiideva räimerulle teha?
Vaja läheb: 0,5 kg räime või kilu, 1 dl maheda maitsega õli, sibulat, küüslauku.
Marinaad: 0,5 l vett, 3 sl meresoola, 3 sl suhkrut (kilule 1,5 sl), 3 sl 30% äädikat.
Valmistamine: Puhasta kalad, loputa korralikult üle ja tõsta siis, kõhud allapoole, sõelale nõrguma, sest muidu rikub veri marinaadi värvi ning kalad ei jää nii säravad. Valmista marinaad: sega soola ja suhkrut külmas vees, kuni need on lahustunud, ning lisa siis äädikas.
Kalla kalad kaussi või potti ja vala peale marinaad. Kui kasutad räimi, jäta need ööpäevaks jahedasse kohta seisma, kiludele piisab 12 tunnist. Järgmisel päeval nõruta kalad sõelal ja eemalda neilt selgroog. Pane fileed sõelale nõrguma, sest kuivemat kala on parem rullida.
Pressi küüslauk pressiga ning sega õli ja peeneks hakitud või ratasteks viilutatud sibulaga. Keera kalad rulli ja lao tihedalt üksteise kõrvale karpi või purki. Nirista iga kihi vahele üks-kaks teelusikatäit õlisegu. Sule purgid ja pane vähemalt kuueks tunniks külmikusse. Kalarullid kõlbavad ka kohe süüa, aga seistes muutuvad need maitsekamaks.
Kinnises karbis või kaanega purgis säilivad rullid kaks kuni kolm nädalat.
KOLM NIPPI!
*Kui roogid kalu suurte köögikääridega, jääb tulemus kenam vaadata.
*Kalafileed võid ka rullimata kihiti karpi laduda ja õli vahele niristada.
*Punast sibulat kasutades jääb kala kenamat värvi.
Allikas: Altmõisa külalistemaja kokk Meeli Lokk
Kommentaarid (0)