Mässin vrappide alumine osa küpsetuspaberisse, et sealt midagi ei pääseks välja tilkuma.Foto: Kristi Rebane
Toiduuudised
12. juuni 2020, 12:26

Läki piknikule! Maitsvad hummuse ja vrapi retseptid

Kellele ei meeldiks piknikul käia! Tekk maha, kotist hea-parem välja ja saabki värskes õhus koos kallitega toitu nautida … Kõlab nagu suvi! Pikniku pidamiseks ei pea aga üldse kaugele minema – võid piknikutoite nautida ka tekil oma aias või terrassil.

Hummusetopsid köögiviljakangidega (neljale)

Paku vahvaid individuaalseid hummusetopse koos kangideks lõigatud köögiviljadega. Joogiklaasides või topsides serveeritud hummust on mugav käest süüa ja kõik piknikulised saavad ise valida, kas soovivad klassikalist või peedihummust.

Klassikalise hummuse jaoks läheb vaja:

  • 400 g kikerhernekonservi
  • 2 küüslauguküünt
  • poole sidruni mahl
  • 1 sl tahiinit ehk seesamiseemnepastat
  • 1 tl jahvatatud vürtsköömneid
  • soola
  • 4−5 sl külma vett
  • serveerimiseks porgandit, kurki, sellerit

Peedihummuse jaoks lisaks:

  • 1 keskmine keedetud või röstitud peet

Valmista hummust nii:

1. Nõruta ja loputa kikerherned sõelal, koori ja haki küüslauk.

2. Mõõda kikerherned, sidrunimahl, küüslauk, tahiini, vürtsköömned ja sool kannmikserisse. Lisa ka vesi ja blenderda läbi.

3. Lisa vajadusel külma vett, kuni saad sulle meelepärase kreemja konsistentsiga hummuse. Maitse ja lisa vajadusel soola.

4. Klassikaline hummus on nüüd valmis! Kui soovid osast teha peedihummust, tõsta pool hummusest kannmikserist kaussi. Mikserisse jäänud hummusest tee edasi peedihummus.

5. Peedihummuse tegemiseks lisa kannmikserisse paariks tükiks lõigatud peet ja surista see ülejäänuga ühtlaseks. Maitse ja lisa vajadusel soola.

6. Serveeri hummust klaasidest koos kangideks lõigatud köögiviljadega.

Valmista erineva lisandiga hummuseid. Foto: Kyle Brinker / Unsplash

Vrapid suitsukalasalatiga

Vrappidele saad kihvti välimuse, kui mässid nende alumise osa küpsetuspaberisse ja seod nööri- või lõngajupikesega kinni. Nii on vrappi ka mugavam käest süüa.

Vaja läheb (neljale):

  • 350 g suitsutatud hõbeheiki
  • 100 g külmutatud rohelisi herneid
  • 1 dl hapukoort
  • 2 sl hakitud tilli
  • soola-pipart
  • 2 peotäit rohelist salatisegu või 8 salatilehte
  • 8 minilavašši

Valmista vrappe nii:

1. Puhasta kala nahast ja luudest ning murenda näppudega tükkideks.

2. Keeda rohelisi herneid 3 minutit, nõruta ja loputa külma vee all, et herned säilitaksid oma erksa värvi.

3. Sega omavahel kala, herned, hapukoor ja till ning maitsesta soola-pipraga.

4. Aseta igale lavašile veidi rohelist salatit või salatileht ja seejärel paar lusikatäit kalasalatit.

5. Tõsta lavaši alumine äär ja küljed täidisele. Mässi vrapi alumine pool küpsetuspaberisse ja kinnita nöörijupiga. Sööge vrappe kohe.

Mõlemad retseptid valmivad kokku 30 minutiga!

Mida põnevat veel suvisel aiapiknikul pakkuda?

  • Ülilihtne lehttaina-kohupiimaamps marjadega. Rulli lehttainas õhemaks ja küpseta sellest krõbe koogipõhi. Määri põhjale suhkruga maitsestatud kohupiimakreem ja puista peale marjad. Kui aias on marjapõõsaid, võid kodupiknikul serveerida lehttainaplaati ka ainult kohupiimaga ja paluda sööjail oma koogitükile ise aiast meelepärased marjad korjata. Hea nipp on sellist kooki noa asemel köögikääridega lõigata.
  • Kahepoolsed võileivad salatiga. Tavalised kahepoolsed võileivad saavad põnevamad, kui need köögipaberisse pakid ja nööriga kinni seod. Paku võileiva vahel tavalise vorsti-juustu asemel pere lemmiksalatit. Imemaitsvad on näiteks klassikaline peedi-küüslaugu-, kodune muna-juustu- ja Kreeka salat.
  • Soolased dipitopsid. Portsjontoiduna klaasidest võid koos köögiviljakangidega serveerida ka hapukoore-küüslaugudippi või avokaadokreemi guacamole’t.
  • Magusad dipitopsid. Valmista kohupiima- või jogurtikreem, kuhu sisse on otsapidi torgatud õuna- ja pirnikangid või grilltiku otsas banaaniviilud ja marjad.