Valmista ise maapähklivõid!Foto: Corleto Peanut butter / Unsplash
Toiduuudised
5. juuni 2020, 12:46

Ei olegi pähklid? Mida võiksid teada maapähklist ehk arahhisest?

Kuigi nime järgi võiks eeldada, ei ole maapähklid botaaniliselt pähklid. Maapähkel ehk arahhis on hoopis kaunvilja seeme. Maapähkli kaunad kasvavad maa all ja ühes kaunas on tavaliselt 1–4 õhukese pruuni koorega helebeeži seemet.

Maapähkleid hakati kasvatama tuhandeid aastaid tagasi Lõuna-Ameerikas ja tänapäevaks tuntakse maapähkleid peaaegu igas maailma nurgas. Suurimad maapähklite tootjad on Hiina, India ja Ameerika Ühendriigid.

Arahhisel on üle maailma eri kultuuride köökides tähtis koht. Toitvaid maapähkleid lisatakse salatitesse, suppidesse, hautistesse ning liha- ja kalaroogadesse. Nendega maitsestatakse kastmeid ning valmistatakse magustoite ja küpsetisi.

Peale toidu kasutatakse maapähklitest valmistatud õli laialdaselt tööstustootmises, näiteks värvide, lakkide, kodukeemia ja kosmeetika koostises.

Mida maapähklid sisaldavad?

Maapähklid on väga energia- ja valgurikkad: 100 grammi kohta on neis ligi 560 kilokalorit ja lausa 26 grammi valku. Neis leidub rauda, kaltsiumit, magneesiumit ja häid küllastumata rasvhappeid. Maapähklid on ka vitamiinirikkad, sisaldades E- ja B-grupi vitamiine.

Kuigi need on kõrge kalorsusega, leiab maapähkleid paljude toitumist jälgivate inimeste ja sportlaste menüüst. Peale kasulike ainete, mida organism arahhisest saab, hoiavad maapähklid kõhu kauem täis ja annavad päevaks lisaenergiat. Tänu oma kõrgele toiteväärtusele on maapähklid hinnas ka arengumaades, et leevendada laste alatoitumust.

Mitmetes kultuurides on maapähklil tähtis koht toidulaual. Foto: Hans Braxmeier / Pixabay

Toidud, mida maapähklitega teha

Maapähkleid süüakse niisama ja röstitult, koorega ja kooritult ning neist valmistatakse kõrget kuumust taluvat neutraalse maitsega maapähkliõli, piimalaadset jooki ja jahu. Peale maapähklivõi saab maapähklitest ka maitsvat halvaad ja pralineed.

Lihtsad pähklitoidud kodus katsetamiseks:

  • Valmista ise köögikombainis maapähklivõid. Kui tahad krõmpsuvat tulemust, võta ¼ väikesteks tükkideks purustatud maapähkleid köögikombainist välja ning jätka ülejäänud pähklite blenderdamist, kuni saad kreemja pasta. Lisa kõrvale tõstetud pähklitükid kreemile ja sega läbi.
  • Lisand salatile. Rösti maapähkleid kuival pannil, kuni need on jumekad. Haki pähklid ja puista serveerimisel taipärastele nuudliroogadele või värskele grillikõrvasele salatile.
  • Pudru ja smuuti sisse. Lisa teelusikatäis maapähkleid või maapähklivõid hommikupudrule või smuutidesse.
  • Tee müslit. Rösti maapähklid koos pudruhelveste, vähese rasvaine ja magustajaga kas väikeses koguses pannil või suuremas koguses ahjus müsliks. Kuivatatud puuviljad ja rosinad sega müsli sisse pärast röstimist.
  • Saial koos moosiga. Määri maapähklivõid ameeriklaste kombel koos moosiga saiale.
  • Õunaviiludel. Toitvaks vahepalaks lõika hapukas õun viiludeks ja määri neile maapähklivõid.
  • Krõbe vürtsikas näks. Vahusta üks munavalge tugevaks vahuks ja maitsesta seda suhkru, kaneeli, muskaatpähkli ja vähese musta pipraga. Sega munavahu sisse paar peotäit maapähkleid ja rösti need ahjus krõbedaks vürtsikaks näksiks.
  • Maitsesta ja rösti. Sega maapähklid ühtlaselt kokku õli, soola, lusikatäie mee, paprikapulbri ja vähese tšilliga. Rösti pähklid ahjus krõbedaks ja naudi näksina.

Vaata ette!
Maapähklid on tugevad allergeenid, põhjustades kergemal juhul huulte ja suu sügelust, kuid raskemal juhul anafülaktilist šokki. Kui allergik sööb kogemata maapähkleid, tuleb kohe kutsuda kiirabi ja anda kannatanule esmaabi.