PANE TÄHELE | Üheksa köögividinat, mis vajavad õigel ajal väljavahetamist
Sakiline nuga
Hädavajalik pagaritoodete lõikamisel ning ka pehmemate köögiviljade viilutamisel. Ent sakilist nuga ei saa teritada. Kui lõikamine muutub ootamatult vaevarikkaks, on nuga saanud nüriks ja vajab väljavahetamist.
Mikroriiv
Oo, see on üks meie lemmikuid köögis! Imeline, kui vaja köigupealt pastaroale veidi juustu lisaks riivida, kastmele muskaatpähklit või hoopiski küüslauku, või ingverit! Hädavajalik ka tsitruseliste koorte riivimisel ja mitmeks muuks teiseks asjaks.
Ainuke probleem - ka mikroriiv nüristub ja neid kohe kindlasti ei saa teritada. Kui tundub, et küüslauku tuleb puhta tahtejõuga läbi riivi suruda, on aeg uus riiv hankida.
Puust lõikelaud
Oojaa, need on asendamatud! Hädavajalikud nii toidu valmistamisel kui ka serveerimisel! Ent lõikelauad peavad vastu vaid siis, kui neid regulaarselt puhastada, kuivatada ja siis õlitada. Puu kipub muidu ebavajalikke baktereid ja muud rääma pragudesse koguma ja siis lõhenema. Kui sinu lõikelauda ei saa enam laudsiledaks nimetada, on aeg uus hankida. PS - vana lauda saad ikka kasutada sisustuselemendina!
Köögikäterätikud
Niipea, kui need on saanud plekid, mis ei lähe pesus välja või hakanud räbalduma, on aeg uued hankida. Eelista kvaliteetseid köögirätikuid, näiteks linasest, mis õige ehk sagedase pesemise puhul võivad väga kaua vastu pidada.
PS - ilusad, kaunid ja kvaliteetsed köögikäterätikud on muideks kink, mis rõõmustab saajat kaua! Vist ei pea ka mainima, et need ei pruugi olla odavad, ent köögi sisustuses on oh kui olulised täpid i-de peal.
Puulusikad
Ka neid võib tabada mõranemine, mistõttu on need võimalikud kahjulike bakterite ja mustuse kandjad. Kui näed lõhesid, on aeg uus lusikas hankida. .
Nakkumatu pinnaga pann
Niipea, kui tunned, et su teflon või muu kattega nakkumatu pann hakkab põhja kõrvetama, on aeg see välja vahetada. See tähendab, et nakkumatu pind on saanud kannatada ja selle osakesed võivad sattuda toitu ja sööjate organismi. Osade nakkumatute pannide eluiga ongi umbes pool aastat. Natuke kauem peavad vastu graniitkattega pannid.
Köögiviljakoorija
Hea köögiviljakoorija teeb palju muudkui, kui vabastab kartuleid koorest. Sellega saab teha mõnusaid salateid, tõmmates kurgilt või suvikõrvitsalt imeõhukesi viilakaid. Nendest viiludest saab valmistada näiteks köögivilja-lasanjet ja palju muudki.
Ka seda väärt abilist ei saa paraku teritada. Kui kartulikoorimine nõuab juba käterammu, on aeg uus koorija hankida. Kui tahad, et su koorija kauem teenistuses püsiks, pese see kohe peale kasutamist ja kuivata.
Kommentaarid (0)