Seened plastkorvisFoto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
25. mai 2020, 11:45

PANE TÄHELE | Kuidas valida poes seeni ja hoida neid kodus külmikus kauem värskena

Poes pakutavad seened on hea viis hooajavälisel ajal täiendada oma toidulauda, ent kahjuks on nii sageli need juba letil oma eluea lõpul.

Kuidas siis aru saada, milliseid seeni ei tasu osta? Kui seened on pakendatud kilesse, tuleks esimesena vaadata, milline on pakendi seisukord. Kui kile on niiske, on seened selles juba liiga kaua pidanud viibima. Seda pakki ei tasuks enam osta, vahendab Cooking Light

Portaal hoiatab ka, et seeni tuleks osta tervetena. Juba viilutatud seened riknevad ja kuivavad märksa kiiremini.

Eelistama peaks seeni, mis on värske olemusega, kus pole tunda hallituslõhna ning mille eosed ja jalad pole niiskusest tumenenud ja pehmenenud. 

Seened peavad külmkapis vastu nädala, kui asetad need paberkotti ja sulged selle hoolikalt. Aitab ka, kui mässid seened õrnalt majapidamispaberi sisse. 

Seeni ei tihiks panna juurviljade riiulisse, kuna seal on liiga niiske. Ka ei tohiks seeni hoiustada tugevalt lõhnavate roogade kõrval.

Seeni ei tohiks ka mingil juhul jätta millegi alla, sest nii võib nende õrn struktuur saada viga ja niiskus pääseb kiiremini kahju tekitama. 

Pea ka meeles, et seened on oma olemuselt käsnjad. Seetõttu ei tohiks neid kindlasti enne pesta, kui vahetult toiuduks valmistamise eel. Ka siis tuleks piirduda pigem harjamise või kerge loputusega - muidu on sul roas krõmpsu seene asemel svammitükid. 

Kolm retsepti, mida teha riknema kippuvate seentega

Klikka retseptil: Bolognese kaste ubadest ja šampinjonidest 

Bolognese kaste ubadest ja šampinjonidest Foto: Jaan Heinmaa

Taimne pastakaste, mis ei jää sugugi alla hakklihaga valmistatud Bolognese kastmele. Maitsebuketis võidutsevad ikkagi küüslauk, tomat ja basiilik. 

Klikka retseptil: Ahjukuklid šampinjonide ja munaga 

Ahjukuklid šampinjonide ja munaga Foto: Jaan Heinmaa

Hommikusöögiks seeni ja mune? Aga palun! Need maitsvad ahjukuklid valmivad kiiresti ja on hea näide kaks, või isegi kolm ühes roast, kus on koos nii kukkel, mahlane täidis kui ka toitev muna. Kuni kuklipesad ahjus küpsevad, jõuad ka kerge salati lisandiks teha. 

Klikka retseptil: Seenesupp juustukreemiga 

Seenesupp juustukreemiga Foto: Toidutare

Lihtne, ent rammus supp, mille valmistamiseks saab kasutada parasjagu käepärast olevaid poeseeni.