Toiduuudised

KIIRE KEVAD: sireliõitest saab siirupit ja kikkaputkest moosi  

Kersti Eero, 22. mai 2020 17:51
NURMENUKUKEEKS: Nurmenukujahu tehes kasutab Margus tervet õiepead, aga magustoitudesse ja küpsetistesse lisab ainult kollase õieosa. Pildil oleva keeksi värvisid mõnusalt kollaseks õied, sama teeb ka nurmenukujahu. Keeksi kõrvale aga pakub Margus kuldkollast nurmenukuveini.Foto: Tiina Kõrtsini

 „Kevad on kiire aeg, siis on hästi palju korjamist. Eelmisel aastal oli hästi kiire, kõik õitses korraga. Jahe ilm on korilase jaoks parem,“ ei kurda Tänava talu peremees Margus Maripuu tänavuse kevade üle. Kuigi kiirustama ei pea, on ta mõned sületäied nurmenuku- ja võililleõisi juba Marjatari siirupite tarbeks korjanud. 

„Kui lapsed sündisid, hakkasime järsku moosi tegema," räägib Margus, kuidas Matsalu veerel moositalu sündis. Aga kuidas ta õisi pudelisse ja purki panema hakkas, Tänava talu peremees enam täpselt ei mäletagi. „Äkki sirel oligi esimene, saadud roosakaslilla siirup ilmselt innustaski,“ arvab ta ja lisab, et mida tumedamad õied on, seda intensiivsemat tooni siirup jääb.  

Edasi lugemiseks:

Samal teemal

04.06.2021
Miks kasvavad sirelil õnneõied ja miks ta üldse vaasis ei seisa?
22.05.2020
MAITSEELAMUS METSAST: süüa leiab nii puu otsast kui ka puu alt
04.05.2019
Putked: mets on uusi maitseid täis, tuleb osata vaid korjata