Elizabeth II armastab skoone. Sel arhiivipildil inspekteerib ta 20011. aasta Austraalia riigivisiidil talle meisterdatud küpsetisi.Foto: AFP/Scanpix
Küpsetised
22. mai 2020, 09:27

KUNINGANNA LEMMIKMAIUS: Elizabeth II pagari õpetlik video, kuidas neid teha

See retsept ilmus Suurbritannia kuningliku perekonna ametlikul Instagrami lehel, autoriks kuninganna enese pagar. Kuigi koroonaviiruse pandeemia tõttu on tema majesteedi sünnipäeva tähistavad kevadised aiapeod ära jäänud, ei pea inimesed heast ja paremast loobuma.

Skoonid on vägagi britipärane küpsetis, mis pole sugugi raske valmistada. Neid süüakse enamasti kella-viie-tee ajal või aiapidudel.

Traditsiooniliselt serveeritakse skoone kuumtöödeldud ehk Korni koore (Cornish Cream) ja maasika- või vaarikamoosiga. Kes aga soovib, võib neid pakkuda ka soolaste lisanditega.

Palee annab postituses teada, et kuninglikel aiapidudel tarbitakse igal aastal 27 000 tassi teed, sinna kõrval nauditakse 20 000 skooni ja 20 000 lõiku torti.

Vaja läheb:

  • 500g nisujahu
  • 28g küpsetuspulbrit
  • 94g võid
  • 86g suhkrut
  • 2 tervet muna
  • 140ml petti
  • 100g sultana rosinaid (leota eelnevalt kuumas vees pool tundi)


Kuidas teha:

1. Sea ahjus temperatuur 180 kraadi peale.

2. Sega jahu, küpsetuspulber, või ja suhkur kausis kokku. Piltidelt on näha, et kuninglik kondiiter kasutab selleks jala peal seisvat mikserit. Sega niikaua, kuniks ained moodustavad ühtlase puru.

3. Teises kausis vispelda kukku pett ja munad

4. Sega vedelik puruga kokku. Jätka kuniks tainas on ühtlane ja sile.

5. Nüüd võid soovi korral lisada rosinaid. Jätka segamist, kuniks tainas on sile.

6. Kalla tainas kausist välja, suru lapikuks ja lase katte all pool tundi seista.

7. Rulli tainas lahti umbes 2,5 sentimeetri paksuselt ja lõika soovitud kujuga skoonid välja. Enamasti on need ümmargused ja umbes 3-4 cm läbimõõduga.

8. Lase skoonidel veel 20 minutit puhata

9. Pintselda skoonid üle lahtilöödud munaseguga.

10. Küpseta skoone 10-12 minutit, kuniks need on kuldpruunid.

11. Jahuta korralikult maha ja serveeri moosi ning kuumvahustatud koorega ehk korni koorega, tõlkes Cornish Cream.

Kui seda aga pole või ei taha valmistada, võid panna peale ka tupsu tavalist vahukoort või mascarpone-kreemi. Cornish cream´i eelis viimase kahe ees on püsivus.

Mis on kuumvahustatud koor ehk Cornish cream?

Sisuliselt on tegu tuhksuhkruga kuumvahustatud rasvase koorega, millelt kasutatakse peamist, õhulist osa skoonide kaunistamiseks.

Selle valmistamiseks on erinevaid meetodeid. Nii teevad seda rootslased: vala vahukoor kuumakindlasse anumasse ja lase kuumas veevannis poolteist tundi keemise piiril seista. Keema minna aga segu ei tohi, sestap tuleb seda aegajalt segada. Seejärel lase koorel üleöö külmkapis seista. Koori lusikaga pealmine paks, koorene kiht ja sega ühtlaseks.