Kiire kodune kalaseljanka konservistFoto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
17. mai 2021, 15:40

ODAVAD TOIDUD: 10 retsepti, kuidas konservist lihtsalt gurmeed teha

Eriolukorra tingimustes varusid paljud meist koju ekstrakoguses konserve, mis nüüd kapinurkasid koormavad. Kuidas need söögiks ära kasutada, nii et ka maitsev ja huvitav oleks? Meie retseptivõlurid on terve kevade neid retsepte pakkunud, vaatame need nüüd üle!

Konservid on sageli odavamad kui värske tooraine. Samas ei tähenda see allaandmist kvaliteedis, sest paljud viljad rändavad purki hetkel, mil nad on parimas vormis. Ajal, mil paljusid kummitab tööpuudus või palgakärbe, pole patt otsida soodsamaid kokkamisvõimalusi. 

Klikka retseptil: Supikuklid

Supikuklid Foto: Jaan Heinmaa

Supikuklites saad nutikalt ära kasutada tegelikult mis tahes järelejäänud supi, kui selle püreeks töötled. Või ostad mõne valmis püreesupi ja otsustad eri maitsega variante proovides, milline sulle kõige enam meele järele on. Kui sul kliisid pole, võid kasutada ka kaerahelbeid, samuti võid katsetada erinevaid jahusorte – pärm aitab ju kergitada neid kõiki.  

Klikka retseptil: Kiire lihakaste konservist kurgi ja seentega  

Kiire lihakaste konservist kurgi ja seentega Foto: Jaan Heinmaa

Kui kapis on varuks mõni lihakonserv, siis saab lõuna- või õhtusöögimure hõlpsasti lahendatud. Kartul, riis või pasta juurde keeta ja ongi valmis. Kastmesse sobib nii veise-, sea- kui ulukilihakonserv. Kastmesse võib segada hapukoort, kuid ka ilma selleta maitseb hästi. 

Klikka retseptil: Kiire kodune kalaseljanka konservist

Kiire kodune kalaseljanka konservist Foto: Jaan Heinmaa

Kalakonservidest saab väga lihtsalt ja kiirelt mõnusa seljanka, mis ei jää eriti alla klassikaliselt valmistatud supile. Supisse võiks panna oma lemmikkonserve, on see siis tuunikala, lõhe või mõni muu meelepärane kala. Põnevama maitse ja rikkalikuma koostise huvides võivad konservid olla ka erinevad.

Klikka retseptil: Avokaado-oasalat 

Avokaado-oasalat Foto: Jaan Heinmaa

Selles lihtsas ja toitvas salatis, kus mahedale avokaadole ja ubadele annab maitset praetud küüslauguga õlikaste, pole midagi liigset. Koos hea kukli või juuretisesaiaga sobib ka lausa omaette söögikorraks.

Klikka retseptil: Tuunikalapirukas Nizza stiilis

Tuunikalapirukas Nizza stiilis Foto: Jaan Heinmaa

Kuulsa ja armastatud Nizza salati koostisainetega kaetud pirukas maitseb sama hästi kui salat, kuid on veelgi rikkalikum.  Lisaks on täidises kreemine koore-juustusegu ja põhjaks krõbe muretainas. Parim on pirukas äsja ahjust tulnuna, aga sobib ka külmana või ülessoojendatuna. 

Klikka retseptil: Musta oa pallid tomatikastmes

Musta oa pallid tomatikastmes Foto: Jaan Heinmaa

Tomatikastmes oapallid on hea vaheldus klassikalistele lihapallidele ja praegusel paastuajal eriti teretulnud taimne, kuid toekas roog. Lisandiks sobivad nii keedetud riis, kartulipüree kui värske salat.

Klikka retseptil: Riisipannkoogid kalakonserviga 

Riisipannkoogid kalakonserviga Foto: Jaan Heinmaa

Kiirelt valmivaid riisipannkooke saab valmistada lisaks kalale ka erinevate köögiviljadega.

Klikka retseptil: Võileivad lõhekonserviga 

Võileivad lõhekonserviga Foto: Jaan Heinmaa

Nõruta lõhekonserv ja sega kokku sidrunimahla, ürdisoola, majoneesi ja 1 dl riivitud juustuga. Lõika kuklid horisontaalselt pooleks ning pruunista lõikepind grillelemendi all, või pannil. Jaga segu saiapoolikutele ning raputa üle järelejäänud riivjuustuga. Küpseta grillelemendi all 3-4 minutit ehk kuni juust sulab.

Klikka retseptil: Chili con carne 

Chili con carne Foto: Hele-Mai Alamaa

Tšilli pidavat tuju heaks tegema... Võid ka hakkliha välja jätta, suurenda siis ubadekogust. 

Klikka retseptil: Musta oa brownie’d 

Musta oa brownie’d Foto: Jaan Heinmaa

Pehme niiske maius ainult tsipakese gluteeniga, sest teraviljadest on siin vaid kaerahelbed. Maitseb hästi vanillijäätisega.