Pestoga ahjukartulidFoto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
23. mai 2022, 17:02

KOKKUHOIDLIK KOKKAJA | 9 kevadist maitsvat ja soodsat õhtusöögi ideed

Erilised olud on jätkumas - kokkuhoid on (endiselt) au sees ja seetõttu tasub üle vaadata retseptid, mis aitavad soodsalt, aga samas ka tervislikult pere süüa valmistada. 

Klikka retseptil: Pestoga ahjukartulid

Pestoga ahjukartulid Foto: Jaan Heinmaa

See on tegelikult lihtne ja küllap paljudele mokka mööda kartulisuupiste, mis tänu juustuta valmistatud pestole sobib ka veganielustiili harrastajatele. Pestot aga annab praegu teha väga paljudest asjadest - karulaugust, naadivõrsetest, kaselehtedest.

Klikka retseptil: Sametine ja väge täis nõgese-bataadisupp kikerhernestega  

Sametine ja väge täis nõgese-bataadisupp kikerhernestega Foto: Jaan Heinmaa

Sametine supp on väge täis - nõges, bataat  ja kikerherned  on kõik väga väärtuslikud komponendid. Erinevad vürtsid annavad leemele mõnusa maitse. Püreeri suppi piisavalt kaua, et see saaks võimalikult kreemine.

Klikka retseptil: Tuunikala- ja kartulisalat oblikavinegretiga  

Tuunikala- ja kartulisalat oblikavinegretiga Foto: Jaan Heinmaa

Argises salatis saab ära kasutada mõnest toidukorrast järelejäänud keedetud kartulid. Oblikas annab vinegrett-kastmele parajalt hapukust ja toidule korraliku vitamiinilaksu. 

Klikka retseptil: Veiselihasalat rabarberi ja nurmenukkudega 

Veiselihasalat rabarberi ja nurmenukkudega Foto: Jaan Heinmaa

Rabarber teeb liha pehmeks ja mahlaseks ning annab salatile särtsu juurde. Nurmenuku lehti ja õisi võib salatisse lisada nii ilu kui ka toiteväärtuse heaks. Lihaveise asemel võid kasutada kanakintsuliha.

Klikka retseptil: Praetud meritint kodujuustusalatiga  

Praetud meritint kodujuustusalatiga Foto: Jaan Heinmaa

Meritindi parim püügiaeg on nüüd kevadel ja seda tasub täiega ära kasutada. Valge lihaga hõrk kala on kõige maitsvam kohe peale pannilt võtmist. Mahe avokaadomajonees ja kodujuustusalat sobivad lisandiks kõrvale. 

Klikka retseptil: Lillkapsavorm hakklihapõhjal 

Lillkapsavorm hakklihapõhjal Foto: Jaan Heinmaa

Kodune kapsa-hakkliharoog, mis on veidi teistmoodi vormistatud ega vaja kõrvale harjumuspärast kartulit ja riisi. Maitsev ja kiirelt valmiv kerge õhtusöök ka perele. Hakkliha maitsestades kasuta just neid maitseaineid, mis sulle meeldivad. Kindlasti töötavad sellised kombinatsioonid, nagu tšilli-kurkum, karri-must pipar, nelk-muskaatpähkel. Aga ka hea ürdisegu, nagu siinses retseptis, on kindla peale minek. 

Klikka retseptil: Soe pannisalat porgandi ja ubadega 

Soe pannisalat porgandi ja ubadega Foto: Jaan Heinmaa

Lihtne, ent väga mitmekülgne ja oi kui tervislik salat eriti vitamiinivaesel aastaajal. Kokku saavad siin valgurikkad oad ja porgand, milles sisalduvat antioksüdanti beetakaroteeni omastab organism enam kui kümme korda paremini, kui porgandit enne söömist kuumtöödelda. Valmista salat kergeks õhtueineks ja söö soojalt. Kui midagi järele jääb, paki karpi ja võta järgmisel päeval lõunasöögiks kaasa. Kogusest jätkub iseseivaks roaks kahele näljasele või lisandiks pearoa kõrvale neljale sööjale. Sobib paastujale! 

Klikka retseptil: Lillkapsariis köögiviljadega 

Lillkapsariis köögiviljadega Foto: Jaan Heinmaa

Väga lihtsalt valmiv panniroog sobib taimse toidu austajale. See on ka suurepärane lisand liha-või kalatoidule. Riisi ei ole roas küll teragi, purustatud lillkapsas jätab aga nii välimuselt kui maitselt sellise mulje nagu oleks. 

Klikka retseptil: Suvine kapsahautis