Toiduuudised
13. mai 2023, 12:58

10 KAUNEIMAT TORTI | Kingi endale ja emale midagi äärmiselt maitsvat ja ilusat

Emadepäev ja uhke tort käivad kokku. Valisime ekstra sulle meie varamust 10 kõige kaunimat ja uhkemat maiust, millega kasvõi kontaktivabalt ema akna alla minna, et maius üle anda. 

Klikka retseptil: Iga pidupäeva vääriline maasikašarlott 

Maasikamaitseline kook on iga pidupäeva vääriline! Mahedas ja marjases koogis on tavapärase rullbiskviidi asemel kasutatud õhulisi küpsiseid. Koogi võib valmistada lahtikäivasse koogivormi, kõrgemasse kaussi või ka keeksivormi. Viimasel kahel juhul on oluline nõu toidukilega vooderdada, et koogi ilusasti kätte saaks.


Klikka retseptil: Kohupiimakook kakao-purutainaga  

Kohupiimakook kakao-purutainaga Foto: Jaan Heinmaa

Krõbeda kakaotaina ja kohupiimatäidisega kook valmib üsna vähese ajaga ja lihtsalt.  Purutainasse võib nisujahu asemel panna ka täistera-, spelta- või rukkijahu. Pidulikumal puhul võib koogi kaunistada meelepäraste kommidega. 

Klikka retseptil: Eriti patune šokolaadikook

Eriti patune šokolaadikook Foto: Jaan Heinmaa

Selles „märja“ sisu ja krõbeda beseekattega koogis on kõike seda, mida tavatsetakse nahutada: šokolaadi, võid ja suhkrut. Kusjuures palju! Aga sööd tükikese ja tunned, et elu on ilus! Ülimalt rikkalikku ja jõulist magusat maitset aitavad murda värsked hapukad marjad beseekatte all ja miks mitte ka koogi peal.

Klikka retseptil: Pehme halvaakook 

Pehme halvaakook Foto: Jaan Heinmaa

See kena küpsetis sobib ka emadepäevaks! Koogi võib küpsetada ka liitrises keeksivormis, siis on küpsemisaeg 50-60 minutit. Toorjuustukreemi saab kasutada koogi kaunistamiseks ja ülejäänu serveerida kõrvale. Kreemi sisse võib segada ka püreestatud marju – vaarikaid, mustsõstraid, pohli vm.

Klikka retseptil: Maasika-mustikatiramisu

Maasika-mustikatiramisu Foto: Jaan Heinmaa

Itaalia maius, milles klassikaliselt on immutamiseks kasutatud kohvi ja likööri, on siinses verisoonis valmistatud suvisele ajale kohaselt kergemal moel -apelsinimahlaga. See toob suviste küpsete marjade maitse paremini esile.

Klikka retseptil: Vormikook küpsiste ja rabarberimoosiga 

Vormikook küpsiste ja rabarberimoosiga Foto: Jaan Heinmaa

Tiramisule sarnaselt valmiv kook saab oma maitse ja hapukuse kevadisest rabarberist. Rabarberimoosi valmistamine nõuab küll veidi pliidi abi, aga ahju pole sisse vaja lülitada. Selline kook on jõukohane ka lastele, kes oma armsat ema rõõmustada tahavad. 

Klikka retseptil: Musta leiva kook vahukoore ja ploomimoosiga 

Musta leiva kook vahukoore ja ploomimoosiga Foto: Jaan Heinmaa

Koduselt lihtsa koogi biskviidis on jahu asemel hoopis rukkileib. Tordipõhi ei tule küll nii kohev kui jahuga, aga parajalt pehme ikka. Ploomimoos sobib leivapõhjaga hästi, aga ka muu keedis - nt musta või punase sõstra - passib koogisse panna. 

Klikka retseptil: Lihtne sidruni-kondenspiimakook soolakreekeripõhjal 

Lihtne sidruni-kondenspiimakook soolakreekeripõhjal Foto: Jaan Heinmaa

Lihtne, maitsev ja efektne! Soolakas põhi klapib hästi magushapuka täidise ja beseega ning kui puistad kaunistamiseks peale nii riivitud tsitrusekoort kui ka soolahelbeid, siis on kõik maitsed oivalises tasakaalus. 

Klikka retseptil: Pavlova rabarberikreemi ja maasikatega 

Pavlova rabarberikreemi ja maasikatega Foto: Jaan Heinmaa

Ka pavlova saab kauni uue kevadise kuue rabarberikreemi ja maasikatega. Maitseb lihtsalt imehea! Tee osast munavalgevahust väikesi beseesid, mida pudista serveerides valmis tordile. Kogus 8 lõiku.

Klikka retseptil: Vaarika-šokolaaditort 

Vaarika-šokolaaditort Foto: Jaan Heinmaa

Hapukad vaarikad ja mõru šokolaad on võrratu maitsekombinatsioon.