ShiitakeFoto: Tiit Efert
Toiduuudised
11. mai 2020, 14:27

Lugu ilmus veebruaris ajakirjas Tiiu

Ärge kartke shiitake-seeni, nad sobivad igasse rooga!

Shiitake on maailmas üks enam kasvatatud seeni. Kui läänes on esikohal šampinjon, siis idamaades on number üks shiitake-seen. Algupäraselt on shiitake ainsa seenena olnud ka sushi komponent. 

Aasia kultuuris antakse sellele seenele ka raviomadusi, näiteks usutakse, et see tugevdab organismi vastupanuvõimet ja aitab kolesteroolitaset kontrolli all hoida. Samuti kasutatakse shiitake-seeni kõrgvererõhu ja aneemia, aga ka vähi korral. 

Ja üllatus-üllatus, shiitake-seeni kasvatatakse ka Eestis!

Kust pärit? 

Shiitake-seened on pärit Aasiast, kus neid tuntakse vähemalt 2000 aastat. Esimesena mainiti neid Kagu-Hiinas Longquani maakonnas 1209. aastal. Algselt kasvatati seeni ebakastanipuust saetud pakkudel, tänapäeval aga Hiinas, Koreas ja Jaapanis palju erinevatel lehtpuudel. 

Kuidas maitseb? 

Shiitake'l on hästi lihajas tekstuur, värsketel seentel on kergelt mullane lõhn ja metsaseenemaitse. 

Toiduks kasutatakse peale värskete ka kuivatatud seeni, mille lõhn ja maitse on tugevamad ning mida tuleb enne toidu valmistamist leotada. Seejuures on ka leotusvesi väärt kraam, mida ei tohi mingil juhul ära valada, vaid tuleb toidu valmistamiseks ära kasutada! 

Milleks sobib? 

Shiitake-seened sobivad igasse rooga, kuhu vaid soovite seeni panna. Kõige lihtsam on neid või ja õli segus praadida, aga lisada ka suppidesse, kastmetesse, hautistesse ja pirukatäidistesse. Ideaalsed kaaslased on need ka pasta-, riisi- ja vokiroogadele ning salatitele. 

Seenevõileivad
4 võileiba 

Seenevõilevad on ideaalsed nii hommikusöögiks kui ka kiireks vahepalaks. Kui juhtub käepärast olema rosmariini või tüümianit, siis võib seenerooga nendega julgelt maitsestada!

  • 350 g shiitake-seeni 
  • kimbuke siledalehelist peterselli
  • killuke võid 
  • 2 sl külmpressitud oliiviõli
  • 2 küüslauguküünt 
  • 50 ml valget veini 
  • soola 
  • värskelt jahvatatud valget pipart 
  • sortsuke sidrunimahla 
  • 4 viilu ciabatta't 

Viilutage seened ja hakkige petersell. Kuumutage pannil või ja õli segu, praadige seened läbi. Riivige 1 küüslauguküüs otse pannile, lisage vein ja kuumutage alkohol välja. Maitsestage soola, pipra ja sidunimahlaga. Segage juurde hakitud petersell. Röstige sai, hõõruge kergelt teise küüslauguküünega üle, tõstke peale seenesegu ja serveerige.