Nädala kook
8. mai 2020, 11:55

Tagurpidi rabarberikisselli kook maasikatega

Üks on kindel – kevadel peab rabarberikooki saama! Selle koogi võid valmis teha kasvõi 3–4 päeva varem, sest küpsisepõhi, mis muidu vettima hakkaks, on siin hoopis üleval ja satub põhjaks alles siis, kui koogi serveerimiseks hopsti! vormist välja kummutad. Küpsisekihi kardemoninüansile annab lisa ka veidike kardemoni rabarberikissellis ja see sobib sinna tõesti hästi! 


Valmistusaeg: üle 60 min
50 minutit + u 4 tundi tardumiseks
12–16 tk

Koostisosad
RABARBERIKISSELL
500 g Rabarber
2 dl Suhkur
1 tl Kardemon

0,5 dl Maisitärklis



TÄIDIS
400 g Maasikad või vaarikad
7 tk Želatiinileht
400 g Maitsestamata toorjuust
200 g Köögi-skyr või paks maitsestamata Kreeka jogurt
250 g Suhkruga kondenspiim
0.5 tk Värskelt pressitud sidruni mahl
1 spl Vesi



KÜPSISEPÕHI
1 pk Kardemoniga Domino küpsised (175g)
60 g Sulatatud või

Valmistamine

1. Kõigepealt keeda rabarberikissell (näiteks päev varem). Koori rabarberid ja tükelda umbes 1 cm tükkideks. Pane koos suhkruga potti ja lase keskmisel kuumusel keema tõusta. Lisa kardemon ja keeda vaid 2–3 minutit, sellest piisab, et rabarber jääks täidises tükkideks, mitte ei lagune laiali. Võta potist umbes 0,5 dl keeduleent ja sega maisitärklis hulka. Vala segu potti tagasi, sega hoolikalt läbi ja keeda veel minuti jagu. Tõsta kissell jahtuma.

2. Vooderda 22–24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi ja servad toidukilega. Poolita maasikad ning lao vormi põhja ja servadele. Kui kasutad vaarikaid, siis need jäta terveks.

3. Pane želatiinilehed külma vee sisse paisuma. Mõõda kaussi toorjuust, skyr ja kondenspiim ning mikserda siledaks kreemiks. Sega hulka ka jahtunud rabarberikissell. Kuumuta sidrunimahla ja vee segu ning sulata sellest kuivemaks pigistatud želatiinilehed. Nirista vedel želatiin segades täidise hulka. Vala täidis ettevaatlikult vormi maasikate peale ja tõsta vähemalt 2 tunniks külmkappi tarduma.

4. Purusta küpsised köögikombainis või kannmikseris, sega hulka sulavõi. Tõsta küpsisegu tardunud täidisele ja silu ühtlaseks. Kata vorm toidukilega ja tõsta veel paariks tunniks (või kauemakski, kui plaanid kooki paari päeva pärast pakkuda) külmkappi tahenema. Eemalda ettevaatlikult vormi servad, aseta serveerimisalus koogile ja kummuta kook ümber.