Foto: Kai Kodasma
Toiduuudised
8. mai 2020, 16:05

Lugu ilmus mais ajakirjas Tiiu

Maikuu staar on harilik peet. 5 retsepti, mis tuleks kindlasti järele proovida!

Harilik peet on sage külaline peaaegu igas köögis, kuid enamasti lihtsalt lisandina. Sel korral lööme punavilja särama ja tõstame ta tähelepanu keskpunkti! 

Mahlane peet, mis on aeglaselt küpsenud ahju kütmisest jäänud hõõguvatel sütel, on minu pere toidulaual alati aukohal onud. Mu vanematel on ahjupeedi küpsetamiseks armas potike, mille nägemine teeb mul alati tuju heaks. 

Kui tol ajal sai peeti söödud salati või lisandina, siis nüüd olen hakanud otsima viise, kuidas sellest lihtsast juurviljast midagi erilist teha. Toorelt, keedetult, aurutatult või röstitult – igal variandil oma võlu. 

Peeti on juba iidsetest aegadest hinnatud tänu tema kasulikule mõjule ja kaunile punakaslillale värvusele. Paljudele üllatuseks on ka peedi lehed söödavad, neid võib kasutada samamoodi nagu spinatit. 

Peet, sealhulgas tema lehed, on erakordselt kõrge toiteväärtusega. Peedis on palju kaltsiumi, rauda, A- ja K-vitamiini ning foolhapet. Mainimata ei saa jätta peedis sisalduvaid kiudaineid, mangaani ja kaaliumi. 

Tõeline supertoit, mida tasub süüa vähemalt kord nädalas!

Külm peedisupp
4 portsjonit

Foto: Kai Kodasma

Külmsupp on soojade ilmade saabudes lihtsalt ideaalne eine ning tegelikult ka üllatavalt toekas. Hea teha korraga suurem kogus, hoida külmas ning süüa mitu päeva. 

  • 4 keskmist keedetud peeti
  • 2 suuremat keedetud kartulit
  • 2 hapukurki
  • värsket tilli
  • 1 l keefirit
  • soola
  • 2 keedetud muna 

Serveerimiseks:

  • 2 keedetud muna
  • rohelist sibulat

Lõigake peet, kartulid, hapukurk ja kaks keedetud muna väikesteks kuubikuteks, hakkige till ning pange suurde kaussi. Valage peale keefir, maitsestage soolaga ja segage läbi. Asetage peedisupp tunniks külmkappi jahenema. Serveerimisel kaunistage kahe keedetud muna ja hakitud rohelise sibulaga.

Olete kalasõber? Lisage supile külmsuitsu-skumbriat.

Peedihummus
4 portsjonit

Foto: Kai Kodasma

Selles hummuses on kikerherneste asemel kasutatud ube, mis muudab roa veidi kergemaks. Kui eelistate siiski toekamat, võite oad kikerherneste vastu vahetada. 

  • 200 g punaseid konservube
  • 3 keskmist hautatud peeti
  • 1 küüslauguküüs
  • 1 sidruni mahl
  • 3 sl tahiinit
  • 3 sl oliiviõli
  • 0,5 tl jahvatatud vürtsköömnet
  • 3 sl Kreeka jogurtit
  • 0,5 tl Himaalaja soola

Serveerimiseks:

  • röstsaia või köögivilju

Pange kõik koostisosad kannmikserisse ja purustage pulseerides, kuni segust on saanud ühtlane hummus. Proovige, kas soovite veel kuidagi maitsestada. 

Serveerige röstsaia või köögiviljadega.

Peedi-quiche
8 portsjonit

Foto: Kai Kodasma

Lahtine peedipirukas on tõeline hõrgutis, pealegi gluteenivaba ja taljesõbralik tänu sellele, et tavapärane muretainapõhi on asendatud peediga.  

  • 3 suurt peeti
  • oliiviõli
  • 2 šalottsibulat
  • 1 pakk spinatit
  • 70 g suitsukana
  • 80 g kitsepiimajuustu
  • 4 muna
  • 150 ml toidukoort
  • soola
  • pipart
  • 50 g juustu

Serveerimiseks:

  • rukolat

Lõigake peedid õhukesteks poolringikujulisteks viiludeks. Segage peediviilud oliiviõliga, laotage ahjuvormi põhja ja äärtesse. Pange põhi 15 minutiks eelsoojendatud 180kraadisesse ahju. Hakkige šalottsibul väikesteks kuubikuteks ja pange keskmisele tulele õliga kuumutatud pannile. Lisage spinatilehed ja segage õrnalt, kuni need tõmbuvad kokku.

Võtke pirukapõhi ahjust välja ja laotage ühtlaselt peale spinat, seejärel kuubikuteks lõigatud  suitsukanatükid ja kitsepiimajuust. 

Lööge munad lahti ja segage hulka toidukoor. Maitsestage soola ja pipraga. Valage segu vormi, nii et kogu täidis saaks ilusti kaetud. Katke vorm õhukeste juustuviiludega ja küpsetage 180 kraadi juures 30 minutit. Serveerige koos rukolaga.

Peedi tartar
2 portsjonit

Foto: Kai Kodasma

Lihtne peet elegantses kuues! Aina enam kerkib esile retsepte, kus liha või kala on vahetatud mõne köögivilja vastu. Kui traditsiooniliselt tehakse tartari toorest veiselihast, siis nüüd on hoopis punapeet selle roa särav täht.   

  • 3 keskmist röstitud peeti
  • 2 sl oliiviõli
  • 1 sl palsamiäädikat
  • soola
  • 2 peotäit Kreeka pähkleid
  • 60 g vahtrasiirupit
  • näpuotsaga Cayenne’i pipart
  • pakk rukolat
  • 75 g fetat

Kaunistamiseks:

  • oreganooksakesi

Lõigake jahutatud röstitud peet võimalikult pisikesteks kuubikuteks. Lisage kuubikutele oliiviõli ja palsamiäädikas ning segage omavahel läbi. Vajadusel lisage soola. Asetage kuni serveerimiseni külma. 

Röstige kuumal pannil Kreeka pähklid ja lisage vahtrasiirup, kuni tekib mullitamine, kuumutage 1–2 minutit. Lisage Cayenne’i pipar ja segage kõik kiirelt läbi. Tõstke pähklid küpsetuspaberile jahtuma ja tahenema.

Laotage rukola taldrikule ja asetage peale ümmargune ilma põhjata vorm, mis aitab hoida tartari ääred ühtlased. Sättige rukola peale peedikuubikud, sinna peale purustatud feta. Hakkige karamelliseeritud pähklid ja asetage kõige peale. Eemaldage vorm, kaunistage oreganoga.  

Variatsioonid, variatsioonid… Feta võib asendada kitsejuustuga ja serveerimisel lisada kultuurmustikaid.

Peedi-maasikasmuuti 
2 portsjonit

Foto: Kai Kodasma

Peet smuuti sees annab ilusat värvi ja rikastab jooki oluliste vitamiinidega. 

  • 1 väike keedetud peet
  • 1 klaas külmutatud maasikaid
  • pool banaani
  • 0,5 klaasi õunamahla
  • värsket münti

Pange kõik koostisosad kannmikserisse ja purustage, kuni olete saanud kauni fuksiatooni smuuti.