Joogid
3. mai 2020, 08:57

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Kevadised turgutusjoogid, kui isolatsioon muserdab

Et pikk isolatsioon on väga paljudele muserdavalt mõjunud, jagan teiega täna kolme värske mahla retsepti*, mis sobivad imehästi keha ja meele kevadiseks turgutamiseks, 1 või ka 3 päeva pikkuseks mahlapaastuks või niisama kevadise särtsu toomiseks oma toidulauale.

Mahla pressimise jääkidest saab suurepärase värske tee valmistada (va köögi-ja juurviljade omast - neid kasutage püreesuppideks, kotleti v pika poisis sisse või hoopis tervele kalale täidiseks).

Kõik puuviljad ja üridid on võrratud teetaimed. Kui kasutad mahedaid vilju, pane koos koortega, on mahl ja tee ka hoopis paremad. Kindlasti tasub valida mahedad sidrunid. Pildil on minu hommikuse tervishoti jääkidest valmistatud tee: kurkumi juur, ingveri juur ja terve koorega sidrun. Täiesti jäägivaba kokandus. Head katsetamist!

KARULAUGUNE ÄRATAJA

Selles on ekstra kogus C-vitamiini, mis toimib tõelise kevadise toonikuna. See mahl soodustab seedetegevust ja aitab väljutada jääke. Karulauk on ka tugeva antibakteriaalse ja põletikuvastase toimega, lisaks on ta hea abimees organismis vohava pärmseene taltsutamiseks.

Vaja läheb:

  • 1 peotäis värsket karulauku
  • 2 õuna (võta rohelist)
  • 1 sellerivars
  • 1/2 sidrunit

Pese viljad (kui pole maheviljad, siis ka koori). Poolita õun ja suru karulaugu lehed õrnalt peos palliks ning pane mahlamasinasse kahe õunapooliku vahele. Viimasena lisa masinasse seller.

KEVADINE PUHASTAJA NR 1

Siin on tõelised fütotoitainete pommid – võililleleht ja lehtkapsas. Mahl toetab maksa ja suurendab sapi eritust ning aitab kaasa keha puhastusprotsessidele. Brokolis leidub palju A-vitamiini ja B-rühma vitamiine ning mitmeid vajalikke mineraalaineid. Kurkum on tõestatult tõhus diabeediriski vähendaja ja aitab paljude maksaprobleemide puhul ning mõjub ka verd vedeldavalt ja puhastavalt.

Vaja läheb:

  • 1 peotäis lehtkapsast või rooma salatit
  • 1 peotäis noori võilille lehti (kui sul pole, asenda rukolaga)
  • 1 peotäis brokoli õisikuid
  • 1 sidrun
  • 2 õuna
  • 1 cm pikkune jupp kurkumi juurt

Lehelised suru kergelt palliks ja pane mahlamasinasse kahe õunapoole vahele, kurkum töötle samuti vaheldumisi õunaga, mahesidrun töötle koos koorega, siis on mahla maitse erksam.

RABARBERIPUHASTUS

Rabarberivarred sisaldavad rohkelt C-ja B-grupi vitamiine, kasulikke mineraale (K!) ning orgaanilisi happeid. Rabarber mõjub hästi seedetraktile, parandab söögiisu, puhastab sapiteid ja peensoolt ning toob organismist välja mürkaineid. Rabarberit on soovitav süüa näiteks aneemia puhul. Kuid ära rabarberiga liialda, temas sialduv oblikhape hakkab suure hulga korral siduma organismist kaltsiumi. Joo sellist mahla mitte enam kui paar korda nädalas.

Vaja läheb:

  • 1 jämedam rabarberi vars
  • 1 suurem peotäis noori naadilehti
  • 1 suur õun

Suru naadilehed peos palliks ja töötle mahlaks vaheldumisin õunaga. Rabarber töötle viimasena. Mahevilju pole vaja koorida.

Värske kevadise mahla mõju tunned otsekohe: silmad särama ja meel erksaks!

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin

* retseptid pärinevad toitumisnõustaja Anneli Kõivu raamatust “Kõik mahlaks”, kirjastus Varrak 2016.

Raamatu leiad SIIT.