Karulaugusool.Foto: Jana Olesk
Toiduuudised
2. mai 2020, 12:53

KÕRVENÕGES JA KARULAUK | Valmista neist vitamiinirikkaid kevadhoidiseid!

Kõrvenõges ja karulauk – väekad taimed mõlemad. Kasulikud ka. Eriti nende jaoks, kel jaks otsas. Praegu on just õige aeg teha värsketest nõgestest teed, kotlette, smuutisid. Aga et seda väge ka hiljem võtta oleks, peab natuke vaeva nägema.

On rõõm tõdeda, et kevad on kohal koos kõige hea ja vägevaga, mida tal pakkuda on. Seda vaatamata sellele, et ajad on natuke keerulised. Võib-olla just seepärast on loodus meile sooja kevadega varakult oma abikätt pakkumas, et igaüks saaks enda ja oma pere tervise turgutamiseks midagi uut ning põnevat teha.

Tsitruse-nõgesesiirup

See on üks tõeline nõiajook, nii sisult kui ka välimuselt. Et nõgese head omadused siirupikeetmisel kaduma ei läheks, kasutan oma äraproovitud meetodit, kus taimemassi ei keedetagi. Seda siirupit võid kasutada tee või magustoitude maitsestamiseks, teha sellest gaseeritud veega limonaadi või võtta lihtsalt suur lusikatäis, et saada vitamiine.

Vaja läheb:

  • 4 peotäit värskeid noori nõgeseid
  • 1 l vett
  • 1 kg (roo)suhkrut
  • kummikindaid nõgeste korjamiseks
  • soovi korral sidrunit, laimi või melissilehti

Tee siirupit nii:

1. Korja nõgesed saastevabast piirkonnast ja lase need korraks vee alt läbi, et eemaldada liiv ja tolm, mis lehtede vahel peidus võib olla.
2. Keeda vesi ja suhkur siirupiks.
3. Kui soovid siirupile ka tsitruselist maitset ja C-vitamiini, lisa lahustunud siirupisse tükeldatult koos koorega üks sidrun või laim.
4. Võta pott tulelt ja pane nõgesed 8–10 tunniks siirupisse tõmbama.
5. Kui aeg täis, kurna taimemass siirupist välja. Kuumuta siirupit keemiseni, aga ära pikalt keeda. Vala kuum siirup ettevalmistatud ja steriliseeritud pudelisse või purki.

Retsepti järgi saad u 1,5 l siirupit!

Tsitruse-nõgesesiirup.  Foto: Jana Olesk

Küüslaugumaitseline karulaugusool

Üks võimalus, kuidas karulaugu väge talletada, on taimelehed külmutada, et teha ka talvel mõnusat karulauguvõiet. Siiski teen sel aastal hoopis karulaugusoola, mille kasutusvõimalus on märksa laiem. See küüslaugumaitseline sool sobib nii lihatoitudesse kui ka suppidesse ja pajaroogadesse.

Vaja läheb:

  • 30 g karulaugulehti
  • 300 g jämedat soola (eriti kasulik on roosa Himaalaja sool)

Maitsesta soola nii:

1. Korja värskeid karulaugulehti või osta need mõne hea inimese käest. Loputa neid kergelt jaheda veega ja kuivata õrnalt majapidamispaberiga tupsutades.
2. Purusta lehed kann- või saumikseriga või muul käepärasel viisil, kasvõi uhmriga, aga siis on veidi rohkem tööd.
3. Kui lehed on saanud ühtlaseks massiks, sega see kausis läbi väikese koguse soolaga, näiteks 30 g purustatud lehti 30 g soolaga. Nõnda seguneb karulaugumass paremini suurema soolakogusega.
4. Sega karulaugumass ülejäänud soolaga, kuni see on ühtlaselt roheline.
5. Laota soolasegu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja kuivata seda 80kraadises ahjus u 2 tundi. Kui temperatuur on kõrgem, kaotab karulauk oma ilusa rohelise värvi ja saad pruunikama soola. Kel kodus dehüdraator, siis ka see sobib soola kuivatamiseks.
6. Hoia valmis soola õhukindlas suletud purgis, sest soolal on omadus niiskust imada.