Sisuturundus
7. mai 2020, 14:20

Kuidas teha grillipeost tõeline elamus? BBQ-kaste võib olla salajane võti!

Nii pea, kui ilmad hakkavad minema soojemaks, otsitakse grillid välja. Suvi ja grillimine – need kaks on lihtsalt lahutamatud! Kuidas aga muuta grillimine igal moel suurepäraseks (maitse)elamuseks? Santa Maria grillientusiastid annavad sulle nõu!

Oota, kuni söed saavutavad õige temperatuuri.

Kui tekib plaan grillida, siis alusta esimese asjana grilli süütamisega. Nii on sul piisavalt aega toit ette valmistada ja maitsestada. Selleks ajaks, kui nende toimetustega on kõik ühel pool, on arvatavasti söed grillil saavutanud õige kuumuse.

Arvesta, et grillimiseks vajaliku kuumuse saavutamiseks kulub sütel vähemalt 20 minutit. Jäta grillrest peale. Kui süsi on halli tuhaga kaetud ning kuumus nii kõrge, et üle paari sekundi kätt süte kohal hoida ei saa, on aeg grillida!

Mis vahe on aga otsekuumusega ja ringkuumusega grillimisel? Kui otsekuumusega grillimise puhul asetatakse liha või juurviljad otse süte kohale ja neid grillitakse lühemat aega (sobilik väiksematele kalafileedele ja liha- või juurviljatükkidele), siis ringkuumusel grillides pannakse toit süte äärde ja grill töötab kui kaanega ahi (sobilik suurematele lihatükkidele).

Grilli rohkem kala ja juurikaid.

Grillimine ei pea alati võrduma rammusa lihaga. Oled sa näiteks kunagi kala grillinud? Kui pelgad, et seda on keeruline teha, siis asi pole teps mitte nii.

Kõige populaarsem kala grillimiseks on lõhe, kuid kui otsid sellele vaheldust, siis sobivad ka makrell, merikurat ja tuunikala. Väherasvaseid kalu nagu turska on kergem grillida ühes tükis ja koos nahaga. Kindlasti tuleb olla kannatlik ning mitte panna kala liiga vara grillile – oota vähemalt 20 minutit, kuni söed hõõguvad perfektselt. Kala kinnijäämist ja purunemist väldid, kui grillrest on täiesti puhas. Samuti võib kala ka veidikese õliga pintseldada.

Kergema grillipeo lahutamatu osa on ka juurikad, mis tasakaalustavad taldrikul rasvast grill-liha või -kala. Samas, pea meeles, et köögiviljade grillimine võib võtta hoopis kauem aega – näiteks fooliumis kartul valmib 1,5 kuni neli tundi! Viilutades köögiviljad õhukeselt ja grillides restil, küpsevad need hoopis kiiremini. Aga ettevaatust, et sa neid ära ei kõrveta!

Liha sisemine temperatuur.

Grillitava liha sisemist temperatuuri tuleb jälgida, et saavutada parim maitse ning veenduda, et liha on küps. Temperatuuri mõõtmiseks vajad korralikku termomeetrit. Mõõda temperatuuri liha kõige jämedamast kohast.

Veisefilee 30-50 min, 52-55 °C keskmise küpsusastme jaoks
Sisefilee 30 min, 65-70 °C
Hamburgerid 2 min/ külg, 60-65 °C
Kanafilee 10-12 min, 72 °C. Selge lihamahl..
Lõhe 3-4 min/külg, 48-52 °C
Terve nahaga lõhe 12 min, 48-52 °C
Tursafilee 4-6 min/külg, 48-52 °C

Tegemist on umbkaudsete aegadega. Lõplik aeg oleneb lihatüki suurusest ja inimeste küpsusastme eelistustest.

Imemaitsev marinaad!

Selleks, et grillitud liha või juurviljad pakuksid parimat maitseelamust, tuleb valida või valmistada sobiv marinaad. Ka siinkohal on erinevaid võimalusi: tavaline marinaad, kuivmarinaad ja glasuurkaste.

Loomulikult on marinaadis liha võimalik osta poest, aga miks mitte valida just endale meelepärane ja kvaliteetne liha ning marineerida see ise? Märgmarinaadi puhul tuleks marineeritav liha või köögiviljad panna koos marinaadiga plastikkotti ning siis vähemalt tund aega külmikus hoida.

Kuivmarinaad on aga valmistatud ürtidest ja vürtsidest. Hõõru liha, kala või juurvilju kuivmarinaadiga vahetult enne grillimist ning kõik on koheselt maitsestatud!

Kui pintseldada glasuurkastet vahetult enne grillilt maha võtmist, tekitab see lihale intensiivsema maitse ja läikiva krõbeda kooriku. Imehea valik on Santa Maria ameerikapärased BBQ kastmed, mida saab kasutada nii mainitud glasuurkastme kui ka lisandiga. Veelgi enam, kui ilm läheb järsku koledaks ning grillida ei taha (või polegi grillimisvõimalust), siis tekitab nende kastmete tubases miljöös kasutamine tõelise grillielamuse. Kastmed annavad toidule suitsuse grillimaitse ka ilma elava tuleta!

Niisiis, vali värske liha, marineeri ja grilli/küpseta/prae ning serveeri BBQ-kastmega!

Et sul hakkaks fantaasia lendama, toovad Santa Maria grillientusiastid välja ka ühe retsepti, mille eest saad kindlasti kiita nii perelt kui ka külalistelt!

BBQ kanatakod

Takod ja grill sobivad omavahel suurepäraselt kokku. Täida tortiljad grillitud kanaga, mida on ohtralt BBQ kastmega maitsestatud. See annab mõnusa suitsuse järelmaitse.

Mida osta

- 2 tk kanafileed

- Santa Maria BBQ kaste universaalne

- Santa Maria Kivisool

- Santa Maria Tšillisädemed

- 1 pakk Santa Maria Minitortilla (8tk pakis)

- 1 tk porgand

- 0.5 tk punast kapsast

- 1 tk avokaado

- 0.5 tk pigistatud laimi mahla

- Santa Maria BBQ kaste universaalne

- 0.5 tk talisibul

Kuidas valmistada

1. Maitsesta kana rinnafileed soola ja tšillihelvestega. Pintselda paksult BBQ kastmega. Küpseta kana grillpannil, seejärel ahjus 15 minutit 180 kraadi juures. Nii jääb kana mahlasem.

2. Samal ajal valmista ülejäänud tako koostisosad.

3. Purusta avokaado kahvliga, lisa laimimahl ja sool. Haki porgand ja punane kapsas.

4. Viiluta küpsetatud kana.

5. Valmista takod - alusta purustatud avokaadoga, seejärel lisa porgand, kapsas ja kana ning lõpuks BBQ kaste ja hakitud sibul.

Vaata lisainfot SIIT!